Eczeem (Eczema)

Welke vorm van eczeem men ook heeft, het ziet er steeds min of meer hetzelfde uit. Het zijn plekken op de huid die jeuken en kunnen schilferen of bultjes vormen. Eczeem verdwijnt niet gemakkelijk als je het niet verzorgt. De jeuk houdt lang aan, trekt soms weg en komt dan weer terug. Veel baby’s hebben er last van maar ook op andere leeftijden duikt eczeem op. Het is niet besmettelijk.  

Hoe ontstaat eczeem?

Eczeem is enerzijds een erfelijke aandoening en wordt anderzijds uitgelokt door omgevingsfactoren. Geparfumeerde producten zoals wasverzachter en douchegels kunnen het eczeem verergeren. Ook ruwe kleding, stress, zweet, warmte en een rokerige factoren werken eczeem in de hand. Soms treedt het op als allergische reactie op bijvoorbeeld pollen, voeding, huisdieren en huisstofmijt. Eczeem komt voor bij 1 op 5 kinderen en 3% van de volwassenen.

Er zijn verschillende soorten eczeem. De meest voorkomende is het atopisch eczeem waarbij de uitslag ontstaat door een combinatie van erfelijke aanleg en allergie, irritatie en ontstekingen. Andere vormen zijn eczeem dat ontstaat door te veel contact met een toxische stof (irritatief eczeem), langdurig contact met een bepaalde stof (contactallergisch eczeem), eczeem rond de ogen, nummulair eczeem, blaasjeseczeem, handeczeem, eczeem ter hoogte van de talgklieren, uitdrogingseczeem, eczeem ten gevolge van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, eczeem ten gevolge van aderfalen en spataderen en voetschimmel of zwemmerseczeem.  

Wat zijn de symptomen?

Er zijn veel soorten eczeem maar de symptomen zijn gelijkaardig. Het is dan ook makkelijk te herkennen. In de eerste fase, de acute fase genoemd, verschijnen rode plekken, is de huid lichtjes gezwollen en bedekt met vochtblaasjes. Deze blaasjes drogen uit tot koortjes. Vervolgens gaat de huid schilferen en verdwijnt de roodheid. In deze fase is het eczeem nog maar pas ontstaan en kan het ook weer verdwijnen mits een behandeling.

Duurt het eczeem langer dan zes weken dan spreken we van de chronische fase. De huid ziet niet meer zo rood maar is dikker en schilfert meer. De huidlijnen zijn grof. Er kunnen pijnlijke kloven ontstaan. In deze fase is het eczeem al zo ver gevorderd dat het moeilijker is om het te doen verdwijnen.

Wat is de beste behandeling?

Belangrijk is om op zoek te gaan naar de oorzaak van het eczeem. Vaak is het een bepaald product wat je makkelijk kan vervangen door een alternatief of niet meer gebruiken. Water en zeep verergeren het eczeem dus was je maar 2 keer per week, liefst met alleen water en niet te lang. Afhankelijk van het soort eczeem zal de arts een zalf of, indien nodig, pillen voorschrijven.